Családfelállítás

A családállítás folyamán egy család, egy nagyobb csoport, vagy nemzetiség szellemi mezejében dolgozunk. Az itt tárolt cselekvéseket, sorsokat, kapcsolat rendszereket, hozzuk a felszínre. Ezt a technikát, Bert Hellinger /Hellinger terápia/ dolgozta ki. A szellemi mező /Morfogenetikus mező/ az egész földet behálózó időtlen és mindenütt jelenlévő információs közeg, amiben minden tudás, tapasztalat felhalmozódik és tárolódik.

  A rögzült minták befolyásolják az embert egy helyzet felismerésében és döntéseiben. A Hellinger féle a módszerrel szembe nézhetünk azzal a látásmóddal, ahogy eddig éltünk és cselekedtünk. A változás azzal kezdődik, hogy meglátjuk a múltat, elfogadjuk, ahogy az valóban van. Mindez előfeltétele annak, hogy új életszakasz kezdődhessen, ahol már nem a régi sémák szerint cselekszünk. Amikor ez megtörténik, a múlt többé már nem kötelez, hanem egy biztos alapot ad a fejlődésünkhöz. Az Ember szabaddá válik a mintáktól, és saját sorsához kapcsolódva elkezdheti élni az életét a jelenben.

 

“Úgy is eltölthetjük az életünket, hogy a világ mondja meg nekünk, kik is vagyunk. Épeszűek vagy őrültek. Szentek vagy szexmániások. Hősök vagy áldozatok. Rábízhatjuk a történelemre, hogy eldöntse helyettünk, jók voltunk vagy rosszak. Engedhetjük, hogy a múltunk határozza meg jövőnket. Vagy akár magunk is dönthetünk.”